Work and Travel işleri Department of State tarafından belirlenmiş sektörlerde olmak zorundadır. Bu neden Work and Travel programı kapsamında Amerika'ya gittiğinizde çalışma izninizin olması aklınıza gelen her işte çalışabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Türk öğrencilerin wat kapsamında elde ettiği çalışma izninin sadece belirlenen sektörlerde geçerli bir izin olduğunu yeterince iyi anlamaması veya anlatılamaması nedeniyle her yıl onlarca öğrencinin programı terminate yani iptal edilmekte ve Amerika'ya daha sonra yapacakları ziyaretleri için vize alması çok zor bir hale gelmektedir.

Öncelikle bu bilmeniz gerekir ki bu program kapsamında işe yerleşiminiz 3 temel kriter baz alınarak sağlanmaktadır. İngilizce seviyeniz, Amerika'ya gidiş tarihiniz ve deneyiminiz doğrultusunda bir iş seçebilir ya da danışmanınız tarafında bir işe yerleştirilebilirsiniz. Bu işlerin hepsinin bir diğerine göre avantajlı olduğu noktalar bulunmaktadır ancak bu tamamen kişilerin ne istediği ve neyi yapabileceği doğrultusunda değişiklik gösterecek bir durumdur.

Mutfak pozisyonunda çalışan öğrenciler genelde yemek için dışardan alışveriş yapmak zorunda kalmadığı ve çalıştığı esnada yemeğini ücretsiz olarak yediği için en temel giderlerden biri olan yeme-içme konusunda en karlı konumda olan öğrencilerdir. Aynı zamanda bir çok işletmede sezon boyunca mutfak personeli açığı bulunduğu için kolaylıkla ikinci iş bulabilmektedir.

Housekeeping, Houseman veya Laundry pozisyonlarında çalışan öğrenciler ise genelde sabah erken saatlerde işe başladığı ve öğleden sonra 2-3 gibi işleri bittiği için bu saatten sonra dilerse çalışabileceği ikinci iş seçeneği oldukça fazladır. Bir çok cafe, bar, mağaza ve restaurant'ta öğleden sonra yoğunluk başladığı için bu işletmelerde kolaylıkla ikinci bir işte çalışabilirsiniz.

Food Runner, Server, Busser veya Host gibi pozisyonlarda çalışan öğrenciler ise + tip şeklinde bir gelir modelleri olduğu ve bu pozisyonlarda kısmen daha iyi bir getiri elde ettiği için genelde ikinci iş arama ihtiyacı duymamaktadır. Ayrıca bu pozisyonlarda çalışan öğrencilerin ingilizce seviyesi akıcı ve iyi olduğu içinde gerekirse bir çok işletmede kolaylıkla ek iş bulabilmektedir.

Bunun dışında lifeguard tarzı bir pozisyonda çalışıyorsanız haftalık genelde 60 saat civarı çalıştığınız için ikinci iş bakmaya hem zamanınız hem de ihtiyacınız olmayacaktır. Çünkü ek iş bakan öğrenciler genelde haftalık ilk işinde 35-40 saat çalışıp sonrasında 20-25 saat kadar da ikinci bir işte çalışmaktadır. Bu sayede haftalık 60 saat civarı bir çalışma performansı sergilemektedir ancak cankurtaranlık işlerinde direk tek işte bu saatleri yapmanız mümkün olacaktır.

Sales, cashier, milli parklar ve front office gibi işlerde çalışan öğrenciler de iyi derecede ingilizce bildikleri için istediklerinde bulundukları çevreye de bağlı olarak kolaylıkla ek işler yapabilmektedir. Aynı zaman eğlence parklarında çalışan öğrenciler de park içerisinde bir çok farklı işletme ve iş kolu olduğu için ek iş yapma imkanı bulabilmektedir.

Sonuç olarak Work and Travel programı kapsamında yapacağınız her işin bir diğerine göre avantajı olabilmektedir ancak bu işlerin hangisinin en güzel diye nitelendirilebileceği kişilerin yetenek ve beklentilerine göre değişiklik göstermektedir. Bu konuda Amerika'ya gidiş takviminiz ve ingilizce seviyeniz doğrultusunda hangi işi yapmaya daha yatkın olduğunuzu ve daha severek yapabileceğinizi göz önünde bulundurarak tercihte bulunmanızı tavsiye ederiz.

Sizi Arayalım Whatsapp Grand Yurtdışı Eğitim İletişim