Work and Travel
Son yılların en çok merak edilen ve gün geçtikçe popülerleşmeye devam eden yurtdışı eğitim ve değişim programlarından biri olan Work and Travel programı ne nedir sorusunu yanıtlayarak yazımıza başlayalım.
Work and Travel Amerikan Hükümeti tarafından gerek Amerikan kültürünü farklı ülkelerden gelen genç nesillere tanıtmak, gerek Amerikalıların farkı ülkelerden gelen katılımcıları tanıyarak onların kültürlerine dair fikir sahibi olmalarını sağlamak ve karşılıklı kültürel etkileşim kurmak ve gerekse sezonluk yükselen işçi açığını kapatmak amacı ile 1961'den beri Amerikan Dışişleri tarafından görevlendirilmiş sponsor kurumlar aracılığı ile organize edilen bir değişim programıdır. Türkiye'de 1990'lı yıllardan itibaren bu programa dahil edilmiştir ve şuan Dünya üzerinde bu programa katılım talebinin en çok olduğu, her yaz Amerika'ya en çok öğrenci gönderen ülkelerden biri haline gelmiştir.
Bizim konumuz Work and Travel Amerika ancak bu program Amerika dışında birkaç farklı ülke tarafından daha organize edilmektedir. Bu tarz programlara Work and Travel, Work and Study veya Work and Holiday şeklinde farklı isimler verilse de içerik olarak çalışma beraberinde eğitim ya da seyahat etme maksadıyla dönemsel katılım sağlanabilen kültürel değişim programlarıdır.
Work and Travel programının ne olduğunu, nerede yapıldığını, hangi amaçla gidilmesi gerektiğini, katılım koşulları, şartları ve genel olarak akılda oluşan tüm sorulara cevap vermeye çalışmak ve sizleri program hakkında bilgi sahibi yapmak adına WAT'I aşağıda yer alan başlıklar altında özetledik.
Work and Travel Amerika Nedir ?
Work and Travel Amerika programı size Amerika'da belirli bir süre içerisinde çalışma ve oturum imkanı sunan ve aynı zamanda dil seviyenizi geliştirip yeni bir ülke deneyimleyebileceğiniz ve Amerika'nın birbirinden güzel tatil bölgelerinde veya şehirlerinde macera dolu bir yaşam ve tecrübe imkanı veren bir öğrenci değişim programıdır.
Türkiye'den katılım gösteren adaylar Amerika'da Mayıs ayının ortasından Ekim ayının başına kadar çalışma imkanına sahip olabilirler. Bu çalışma süreleri öğrencinin okul takvimi, programa başvuru tarihi ve yerleştiği işe göre farklılık göstermektedir. Azami çalışma süresi maksimum 119 gündür ve buna ek olarak programın bir diğer amacı olan Travel ve kültürel etkileşim için vize bitiş tarihinizden itibaren size Amerika'da seyahat amacı ile kullanmak şartı ile 30 günlük ek süre tanınır.
Work and Travel programı kapsamında genellikle Amerika'nın New York, Boston ya da Chicago gibi metropol şehirlerinde değil yazın yoğunluğun arttığı sezonluk bölgelerde çalışma imkanı sunulmaktadır ve State Department tarafından konulan kural gereği yapılacak işin sezonluk olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Work and Travel Ne Değildir
Work and Travel programına katılacak olan adayların bu programın amacının çalışma ve kültürel değişim programı olduğunu unutmaması ve öğrencilerin büyük maddi kazançlar beklentisi ile programa katılım sağlamaması Amerika'da geçireceği süreyi en verimli ve mutlu bir şekilde geçirmesi için çok önemlidir. Bu programda çalışma dönemi olduğu gibi Travel içinde belirli bir süre vardır ve katılımcıların Work kısmında sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir.
Bu program kapsamında Amerika'da her üniversite öğrencisinin bir işe yerleşimi sağlanacak olup Amerika'ya varışınızın ardından Türkiye'de okuduğunuz okulun, bölümün veya ne kadar başarılı olduğunuzun herhangi bir önemi yoktur. İş hayatında sizden beklenen öncelikli olarak çalışmakta olduğunuz iş ve pozisyonda gerekli görev ve sorumluluklarınızı yerine getirmek olacaktır.
- Bu bir tatil programı değildir.
- Bir para biriktirme programı değildir.
- Bir dil eğitimi programı değildir.
- Bir yurtdışın teorik eğitim veya staj programı değildir.
- Tek başına bir eğlence yada tatil programı değildir.
Work and Travel Şartları ve Katılım Koşulları
Work and Travel için ilk şart adayların aktif ve full time bir öğrenci statüsünde olmasıdır. Katılımcı üniversite öğrencisi olup aktif olarak ders almıyor ise programa katılım sağlayamaz. Önlisans, Lisans ve Yüksek lisans yapan öğrenciler programa katılım başvurusu yapabilir ancak Ön lisans okuyan öğrencilerin programa katılımı için eğitim aldıkları bölümün dikey geçiş ile 4 yıllık fakültelere geçişinin olması gerekmektedir. Bunun sebebi ise 2 yıllık meslek yüksek okulunda eğitim alan öğrencilerin vize reddi olasılığının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
- Work and Travel programına başvurabilmek için 18-27 yaş aralığında olunmalıdır.
- 4 'lük sistemde en az 2 ve 100 lük sistemde en az 60 not ortalamasına sahip olunmalıdır.
- Yüksek lisans öğrencileri eğitimlerinin ikinci yılında eğer tez dışında en az 12 kredilik alıyor ise başvuru yapabilirler ki bu da demek oluyor ki sadece yüksek lisans 1. sınıfta katılım sağlanılabilmektedir.
- Adayların en az B1 seviyesinde ingilizce yeterliliğe sahip olmaları gerekmektedir.
Work and Travel'da İngilizce Seviyesi ve Not Ortalamasının Önemi
Work and Travel şirketleri genel olarak üniversite not ortalaması ve dil seviyesine çok dikkat ederek öğrenci kabulü sağlamaktadır. İyi bir dil seviyesi size daha geniş iş seçimi olanağı, Amerika'ya hızlı bir uyum, gündelik yaşamınızdaki problemlere kolay ve hızlı bir çözüm bulma ve vize de rahat bir şekilde başarı gibi kolaylıkları beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda iyi İngilizce size Amerika'daki sosyal yaşantınızda daha rahat bir süreç yaşamanızı ve yeni ortamlara kolaylıkla adapte olmanızı sağlar.
Not ortalaması Amerikan Konsolosluğunun en çok dikkat ettiği noktalardan biridir. 2.0 veya üzeri 100'lük sistemde ise 60 üstü ortalama sizin daha kolay vize almanızı sağlar. Bunun nedeni ise başarılı öğrencinin vize alırken Konsolosluk görevlilerinin düşündüğü Amerika'da kalır mı sorusunu ortadan kaldırmasından kaynaklanmaktadır.
Tabi ki not ortalaması 2.0 altında olup vize alan istisnalar vardır. Bunun sebebi ise öğrencinin ortalamasının neden düşük olduğu sorusuna verdiği cevaptan ve dil seviyesinin ne kadar iyi olduğundan kaynaklanır.
Work and Travel Başvuru Tarihleri
Work and travel programı çalışma tarih aralıkları Mayıs- Ekim tarihleri arasında olduğu için başvuru tarihleri her sene yaz aylarında Ağustos itibari ile başlayıp kontenjan doluluk oranı ve talebe göre en geç 15 Mart tarihine kadar devam edebilmektedir ancak programa olan yoğun ilgi nedeniyle Ocak ayı gibi birçok şirketin kontenjanı dolmakta ve bu tarihten sonra programa öğrenci kabul eden çok nadir şirket kalmaktadır.
Yani eğer haziranda bu program ile Amerika'ya seyahat etmeyi düşünüyorsanız Work and Travel programına başvuru-kayıt işlemleri için en iyi tarih aralığı Ağustos - Aralık tarihleri arasındaki dönemdir diyebiliriz. Kontenjan doluluğuna göre genellikle azami Ocak ayına kadar başvurunuzu tamamlamanız önerilir. Her firmanın programa gönderebileceği öğrenci sayısı ve müşteri potansiyeli farklı olduğu için başvuru tarihleri de ona göre değişiklik gösterebilmektedir..
Grand International olarak genellikle Aralık ayının başlarında kontenjanlarımız dolmaktadır. Bizimle bu tecrübeyi yaşamak isteyen arkadaşlar için de önerimiz şudur; gerekli araştırmaları yaptıktan sonra daha iyi iş imkanları ve istenen eyalet seçimi için her zaman erken kayıt yaptırmayı tavsiye ediyoruz.
Erken Kayıt Olun !!!
Erken başvuru yapmanızın sizin için maddi yönden ve programın size daha iyi bir yaz sağlaması yönünden birçok avantajı olacaktır. Erken başvuru döneminde yani Temmuz ile Ekim ayı arasında başvuru yapmanızın avantajlarının bir kaçını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Erken başvuru yapan öğrenciler erken kayıt indiriminden yararlanır. Daha geç başvuran öğrencilere göre 100-300 USD daha uygun bir ücret ödersiniz.
- Seçebilecek iş alternatifleri çoğalır ve dolayısıyla öğrenciler istedikleri bir işe eğer dil seviyeleri ve başlangıç tarihleri uygunsa yerleşme ihtimallerini artırır.
- Erken başvuru yapan öğrencilerin işlemleri daha erken biter. İşlemlerin erken bitmesi beraberinde bir takım avantajlar getirir. Örneğin; uçak biletinizi daha erken ve dolayısıyla daha ucuza almanızı sağlar.
- Vize başvurusu erken yapılır ve bu da vizede yaşanabilecek problemleri örneğin AP( Administrative process) yani isim soruşturması durumunda vizenin geç alınabilmesinden kaynaklanan problemleri ortadan kaldırır veya vize reddi durumunda tekrar deneme yapmak için şansınız olur.
- Erken kayıt yaptırmanın bir diğer önemi ise program masraflarını ödemek için daha uzun bir vadeye sahip olunmasıdır.
Programa Katılım Ücretleri ve Toplam Maliyet
WAT'ın genel maliyeti her danışmanlık kurumunda sunduğu hizmetlere ve verdiği danışmanlığa göre farklılık göstermektedir. Grand International olarak sunduğumuz program paketlerimizde değişmeyen tek şey gerek Türkiye'de gerekse Amerika'da iken sizin yanınızda olmamız ve en iyi şekilde sizlere danışmanlık etmemizdir.
- Work and Travel program ücreti : İşinizin ayarlanması, resmi çalışması belgeleriniz, konaklama organizasyonunuz, sigorta ve danışmanlık bedeli karşılığı ödenen ücrettir. Program ücreti kayıt olduğunuz tarihe göre değişiklik gösterir. 2021 yılı için program ücretimiz $2700 - $3100 şeklindedir.
- Pasaport Ücreti : Work and Travel programına katılım sağlayacak olan 25 yaş altı öğrencilerin harçsız olarak yani sadece defter bedeli ödemek kaydıyla pasaport alma hakkı bulunmaktadır. 2020 yılı için pasaport defter ücreti 160 TL'dir.
- SEVIS ücreti : Amerika’dan gerekli resmi çalışma evraklarınız geldikten sonra öğrenci takip sistemi olan SEVP kaydınız ve SEVIS ödemeniz yapılmaktadır. I-901 – (Student and Exchange Visitor Information System) yani SEVIS ücreti ise $35’dir.
- Vize Ücreti : Work and Travel Programı katılımcıların ödeyeceği vize randevu bedelidir ve $160'dır
- Uçak bileti : Vize’den onay aldıktan sonra uçak biletinizin alınması gerekecektir. ABD’ye gidiş dönüş uçak bileti maliyeti gideceğiniz tarih ve lokasyona göre $600 ile $1000 arasında değişiklik göstermektedir.
- Cep Harçlığı : Gideceğiniz lokasyon ve Konakla ücreti doğrultusunda sizi en az 2 hafta idare edecek bir miktarı yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Bu noktada $500 ile $1000 arasında bir cep harçlığı almanız tavsiye edilir.
Grand International olarak 3 farklı program seçeneğimiz mevcuttur ;
- Her şey Dahil Gold Placement : $3500-$3750
- Full Placement Program Ücreti : $2700- $2900
- Self Placement Program Ücreti : $2100-$2250
Paketlerimizin fiyatlandırmasını ve detaylarını bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Work and Travel İş Türleri Nelerdir ?
WAT yapan öğrencilerin yapabilecekleri işler genellikle sezonluk işlerdir ve bu iş türlerini 4 başlık altında toplayabiliriz.
1- Otel İşleri
Resort oteller veya zincir otellerin birçok departmanında öğrenciler iş imkanları bulabilirler. Bu işs pozisyonları :
- Front Office
- Guest Relations
- Bell Stand
- Houseman
- Laundry
- Housekeeper
gibi pozisyonlara ayrılır.
2- Restorantlar
Amerikada fast food ve diğer restoran sayısı çok fazladır ve dolayısıyla restoranlarda iş bulma olanağı çok yüksektir. Restoran pozisyonlarına şunlar örenek verilebilir :
- Food Runner, Assistant Rerver, Busser,
- Prep food, Line Cook, Kitchen Helper, Dishwasher
- Breakfast Attendant, Server Attendant, Server
- Crew Member, Cashier
3- Store / Market
Ameria'da sektörü çok büyük bir sektördür ve özellikle turistik bölgelerdeki yerel zincir marketlerin işçi açığını kapatmak için her yıl bir çok WAT öğrencisin işe alır. Market pozisyonları şunlardır:
- Store Clerk
- Cashier
- Stock, Crew Member
4- Eğlence Parkları
- Ride Operator
- Store Server
- Photographer
- Havuz işleri ve cankurtaranlık
Work and Travel da İkinci İşte Çalışmak
Work and Travel'da İkinci iş imkanı öncelikle işe yerleştiğiniz işletme sahibinin izni olması daha sonra ise ilk işinizin saatlerini aksatmayacak şekilde boş kalan vakitlerinize uygun bir ikinci iş bulmanızla alakalı bir durumdur. İkinci iş öğrencinin kendi çabalarıyla bulduğu iştir ve koşullarını, saatlik ücretini yeni işvereni belirler.
SSN yani Sosyal Güvenlik Numarası (Amerikan Vergi Numarası)'ni aldıktan sonra öğrenci ikinci işe başvuru yapma ve çalışma hakkı bulunmaktadır. İkinci iş imkanı Amerika'da gittiğiniz lokasyona, sezon yoğunluğuna, sizin dil seviyenize, ilk işinizden kalan zamana, fiziksel yeterliliğinize ve şansınıza göre değişiklik gösteren bir unsurdur.
Work and Travel Konaklama Seçenekleri
Work and Travel da konaklama seçenekleri eyalete, işe ve işverene göre farklılık gösterir. Peki WAT yapan öğrencilere ne çeşit ve nasıl bir konaklama seçeneği sunulur?
Grand International olarak Work and Travel Programı kapsamında sunduğumuz bütün işlerde konaklama sağlamayan, bu sorumluluğu öğrenciye yükleyen işletmeleri sizlere sunmamakta ve bu kuruluşlarla çalışmamaktayız. Konaklama ücretinizi Amerika'da çalışmaya başladıktan sonra öğrenciler kendileri ödemekte veya işveren maaştan kesmektedir.
İşverenler çoğunlukla Work and Travel öğrencileri için ev tipi paylaşımlı oda şeklinde ya da nadiren de olsa otel şeklinde konaklama sunmaktadır. Konaklama ücretleri çalışacağınız bölgeye ve şehre göre haftalık $50 ile $200 arasında değişiklik göstermektedir. Nadiren de olsa bazı işletmeler ücretsiz konaklama sunmaktadır.
İş seçimi esnasında sunulan listelerde konaklama detayı size bildirilmektedir. İşe yerleşiminiz sağlandığında gelen job offer- iş sözleşmesi üzerinde konaklama ile ilgili her türlü şartlar yazılı olarak bildirilmektedir.
Unutulmamalıdır ki bu program kapsamında öğrencilere yaz aylarında nüfusun yoğunlaştığı sezonluk bölgelerde, ekonomik, güvenli ve işletmeye yakın konaklamalar ayarlanmaya çalışılması nedeniyle lüks beklentisinin karşılanması, kendi evinizde olduğu gibi bir oda da tek başınıza yaşamanız yüksek ihtimalle mümkün olmayacaktır.
Work and Travel Sponsor ve Vize Mülakatları
Sponsor kuruluşlar Amerika Birleşik Devletleri Değartment of State tarafından programın organize edilmesi için yetkilendirilmiş ve Amerika'nın yararına programlar organize etmekle görevlendirilmiş kurumlardır.
Work and Travel programına katılımınız esnasında öncelikle işveren ve sponsorlar ile mülakatlara alınacak sonrasında konsoloslukta vize mülakatına katılımınız sağlanacaktır. Program kapsamında işverenler ve sponsorlar tarafından yüz yüze ya da Skype üzerinden 5 dk'lık kısa mülakatlar ile işe uygunluğunuz ve ingilizce seviyesnize bakılmaktadır. Work and Travel vize, sponsor ve işveren mülakatları hakkında merak edilen sorular için buraya tıklayarak mülakatlar esnasında sorulması muhtemel örnek soruları görüntüleyebilirsiniz.
Vize mülakatı süreci genelde öğrencilerin heyecana kapıldığı ve konuşurken bir çok hata yapabildiği ancak görüşme sonunda vizeyi aldığı tatlı sert bit süreçtir. Work and Travel J1 vizesi için red ihtimali gerekli katılım koşullarını sağladığınız takdirde çok düşüktür. Konsolosluk görevlisi genelde önce günlük daha sonra ise gideceğiniz işletme , eyalet ve kalacağınız yer hakkında ve Türkiye deki eğitiminiz hakkında sorular sorabilir. O yüzden vize görüşmesinden önce Amerika'da nerede yaşayacağınız, ne iş yapacağınız ile ilgili bilgileri hatta pozisyon detaylarını dahi iyi bir şekilde biliyor olmak önemlidir.
Work and Travel Bilgi Bankası
İnsan Kaçakçılığı ile Mücadele Kitapçığı
Kitapçık halinde olan ve insan kaçakçılığı ve Amerika'daki haklarınızın yazılı olduğu Konsolosluk tarafından hazırlanan bir belgedir. ABD Konsolosluğu’nun gerçekleştirdiği acente eğitimlerinde bütün vize başvuru sahiplerinin bu belgeyi okuyarak vize görüşmesine gelmeleri gerektiği vurgulanmıştır.
- Belgenin içeriği konusunda sizlere vize görüşmeniz sırasında soru sorulacaktır. Bu yüzden bu belgeyi okumanız, bu belge içeriğiyle ilgili vize görüşmesinde gelebilecek sorulara rahat şekilde cevap verebilmeniz için çok önemlidir. Ayrıca belgedeki bilgilendirmeleri daha iyi anlayabilmeniz açısından Türkçe versiyonunu da aşağıda bulabilirsiniz.
- Vize esnasında genellikle kitapçığı okuyup okumadığınız ve kitapçılığın ne hakkında olduğu sorulmaktadır. Buna ‘Yes I red it. It is about my rights in the US. There are some numbers in the book which I need to call in case of emergency’ şeklinde bir cevap vermeniz yeterli olacaktır.
Kitapçığı indirip incelemek için buraya tıklayınız.
Sosyal Güvenlik Numarası Nedir ?
Social Security Number kısa adıyla SSN - Sosyal güvenlik numarası anlamındadır. Sosyal güvenlik numarasını, Türkiye'deki TC kimlik numaranıza benzer bir numara gibi düşünebilirsiniz.Amerika'da aldığınız SSN numarasını ömür boyu kullanabileceksiniz , bir daha Amerika'ya gitmeyecek olsanız dahi sadece size ait olacak bir numaradır. Bu program kapsamında kazanacağınız en önemli kazanımlardan biri bu numara olacaktır.
Work and travel programı için de çok fazla önem taşımaktadır. Sosyal güvenlik numarası başvurusu yapmadan yasal bir çalışan olamazsınız, Çalışacağınız işyerinin Sosyal Güvenlik Numaranızı alana kadar size maaş ödese dahi bunu nakite çevirmek için bu numaraya ihtiyacınız olacaktır.
Sosyal Güvenlik Numarası Nasıl Alınır?
Örnek SSN - Sosyal Güvenlik Kartı
ABD’ye vardıktan sonra SEVIS aktivasyonu işlemi yapmanız gerekmektedir. Sevis aktivasyonu işlemi yapılmadan SSN başvurusu yapılamaz. Bu yüzden Amerika’ya girer girmez 2 gün içerisinde SEVIS aktivasyonunuzu gerçekleştirmeniz ve sponsordan başarılı bir şekilde aktivasyonun gerçekleştiğine yönelik onay almanız gerekmektedir.
SEVIS’iniz siz check in yaptıktan bir hafta sonra aktive olacaktır yani bu süreden bir hafta sonra sosyal güvenlik numarası başvurusu yapmaya gidebilirsiniz. Sosyal güvenlik numarası başvurunuza gitmeden önce mutlaka sponsor kuruluş ile irtibata geçip onay alınız.
SEVISaktivasyonu işlemi yapıldıktan sonra Sosyal Güvenlik Ofisi’ne gidilerek SSN başvurusunda bulunabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik kartı başvurusunda bulanabilmemiz için aşağıdaki evraklarla beraber en yakın olan Sosyal Güvenlik kurumuna gitmeniz gerekmektedir.

- Sosyal Güvenlik Başvuru Formu (ofisten alıp doldurabilirsiniz)
- Workand Travel acentenizin veya Sponsor kuruluşun Sosyal Güvenlik Kurumuna hitaben yazdığı yazı
- DS-2019 formunuz
- Pasaportunuz
- I-94 formu çıktınız
- JobOffer – iş sözleşmeniz
Work and Travel Sağlık Sigortası
Sağlık sigortaları sponsor kuruluş aracılığı ile Work and Travel USA katılımcısı olan öğrencilerine Amerika’da kalış süreleri boyunca geçerli olacak şekilde yaptırılmaktadır.
$250.000 kapsamlı sigorta acil hastane masraflarını karşılamaktadırlar ancak diş, estetik ve psikolojik danışmanlık, kronik hastalıklar gibi tedavileri karşılamamaktadır.Örneklendirmek gerekirse, bisiklet sürerken düşüp kolunuzu kırarsanız, sigortanız bunun tüm masraflarını karşılayacaktır. Ancak astım, şeker hastalığı vb. rahatsızlıklarınızdan kaynaklanan tedavi ihtiyaçlarınızda sigortanız kapsam dışındadır.

Firmamız tarafından size ABD ye gitmeden önce bir sigorta kartı verilecektir. Sigorta içeriği ve kullanım kuralları ile ilgili olarak sponsorunuzdan size yollanan Insurance konulu mailde ve size verdiğimiz belgeler içerisinde yer alacaktır. Sigortanızı kullanma ihtiyacınız olduğu durumda bu kartınızı mutlaka yanınızda bulundurmalısınız.
Sağlık hizmeti almak isteğiniz durumda konuşabilecek ve hareket edebilecek durumdaysanız 911 i değil öncelikle sigorta şirketinizi arayarak kendinizi tanıtıp ardından en yakın anlaşmalı sağlık kurumunun adını ve adresini alıp buraya gitmelisiniz. Bu durumda hastanelerin çoğu sizden tedavi masrafı almayacaktır. Ancak sigortalı da olsanız, hastanede “co-pay” adında bir ödeme yapmanız gerekecektir. Bu ödeme genellikle 50-100 USD civarında olur.Acil bir tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olursa, doğrudan 911 arayıp yardım isteyiniz.
Sigorta kapsamınız hakkında detaylı bilgiyi sponsorunuzun resmi web sitesinden alabilirsiniz.
Hangi Hastahaneye Gitmeliyim? Hastahaneye Nasıl Giderim?
Eğer durumunuz acil değilse ya da kendi olanaklarınızla hastaneye gidebiliyorsanız öncelikle sigorta şirketinizin anlaşmalı olan hastanelerinden birini bulmalısınız. Work and Travel öğrencileri Amerika’nın en yaygın sigorta ağına sahip olan şirketler ile sigortalanmaktadır. Bundan dolayı gittiğiniz
Hastaneye giderken yanınızda bulunması gerekenler:
- Sigorta kartınız
- DS2019 formunuz
- Pasaportunuz
- 100 USD para ya da kredi kartı
Sigorta kartınızın üzerinde hangi sigorta ağı ile güvence altında olduğunuz yazar. Örneğin “Berkeley Life and Health Insurance gibi”. Yine sigorta kartınızda yazan telefon numaralarını arayarak ya da web sitelerine girerek size en yakın sağlık kuruluşunun yerini kolaylıkla bulabilirsiniz.
Work and Travel Vergi iadesi
Work and Travel kapsamında çalışan öğrencilerden çalıştığı eyalet ve şehre göre değişiklik göstermek üzere %15-20 arasında vergi kesilmektedir. Work and Travel öğrencileri Amerikan vatandaşı olmadığı için kesilen bu vergileri belli oranda iade alma hakkına sahiptir. Program kapsamında vergi iade işleminizin başlatılması Grand International tarafından programınıza dahil bir hizmet olarak sunulmaktadır.
Son 5 yıl içinde ABD’de çalıştıysanız ve gelir vergisi ödediyseniz, vergi İadesine başvurabilirsiniz. Grand International internet bazlı, müşterilerin kayıt yaptırmasına, iade işlemlerini takip edebilmesine ve vergi uzmanı ile canlı bağlantı kurmasına olanak sağlayan bir online işlem merkezi ile vergi iadelerinizi sağlamaktadır. Grand International, Vergi Makamlarının kural ve düzenlemelerine uygun olarak gelir vergisi iadelerini hazırlamakla yetkili lisanslı vergi acenteleri partneridir.
2018 Şubat ayı itibariyle Work and Travel öğrencilerini ödememiş oldukları Federal vergilerin iadesini alamamaktadır. İade alacağınız tutar State verginiz olacaktır.
Bazı kurum ve kişiler tarafından W&T öğrencileri ABD vatandaşı gibi gösterilip vergilerinin tamamı geri alınmakta veya vergi iadesine ek olarak kişiler ABD'de eğitim görmekte olan öğrenci gibi gösterilip vergi iadesine ek olarak 1000 USD civarında ek burs alınmaktadır. Bu işlemler kesinlikle yasadışıdır ve tespiti yıllar sonrada olsa yapılmakta ve sizler için ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Lütfen bu gibi teklifler sunan kişi ve kurumlardan kesinlikle uzak durunuz ve böyle bir işlem yapmayınız.
Vergi iadesinin yapılabilmesi için gerekli belgeler:
1. Pasaportunuzun fotoğraflı sayfasının kopyası
2. Pasaportunuzda vizenizin bulunduğu sayfanın kopyası
3. Sosyal Güvenlik (SSN) Kartınızın kopyası
4. Amerika çalışmanız sonucunda aldığınız son paycheck veya W2 Formunuzun kopyası
5. DS-2019 formunuzun bir kopyası
6. Amerika’ya giriş ve çıkış tarihiniz.
- Vergi iade işleminde yapılacak kesinti miktarları elde ettiğiniz gelir ve çalıştığınız eyalete göre değişiklik gösterecektir. Genellikle 4 bin dolara kadar gelir olması durumunda kesilen verginin %90 ına yakın bir kısmı iade alınmakta, gelir oranınız arttıkça iade edilen tutar azalacaktadır. Program kapsamında kaç farklı işte yasal olarak çalıştıysanız her biri için iade işlemine tek seferde başvuru yapılabilmektedir.
Vergi İadesine başvuru tarihi ve Süreç
Work and Travel vergi iadesine başvuru işlemini geri döndükten 1-2 ay sonra yani Ekim – Aralık arasında yapmanızı tavsiye ederiz. Vergi iade başvurusu işleminiz ABD Hazine bakanlığı olan IRS tarafından takip eden yılın Ocak sonu itibariyle alınmakta ve iadeniz bu tarihten itibaren standart prosedürde 90-120 gün arasında tarafınıza iletilmektedir.
- Eğer son paycheck elinizde yoksa yılbaşından sonra işvereniniz tarafından gönderilecek W2 formu ile başvuru yapılmaktadır.
- Her ülkede veya eyalette vergilendirme prosedürü farklı olduğu için bazı vergilerin iadesi alınamamaktadır.